CRAD BLOG

KİMYASAL ÜRÜNLERİNİZ 2016’YA HAZIR MI?

İçerik ekleme tarihi : 15-12-2015

2016 yılı gerek yurdumuzda gerek Avrupa BirliÄŸinde birçok deÄŸiÅŸiklik ile geliyor. Ürünlerinizi mevzuata uyumlu olarak piyasaya sürebilmeniz bu deÄŸiÅŸikliklere uyum saÄŸlamanıza baÄŸlı. Ve önemle dikkatinizi çekmek isteriz ki bu deÄŸiÅŸikliklere uyum saÄŸlamak son anda gerçekleÅŸtirilemeyecek kadar kapsamlı.
 

Bu deÄŸiÅŸikliklerin bazılarını ÅŸu ÅŸekilde özetleyebiliriz;

Türkiye – SEA Uyumlu Sınıflandırma: Maddeler için 1 Haziran 2015 tarihinden beri zorunlu olan SEA yönetmeliÄŸi uyarınca sınıflandırılması, piyasaya sürülen karışım ürünleri için 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren zorunlu olacaktır. SEA yönetmeliÄŸine göre deÄŸiÅŸmiÅŸ olan kriterler nedeniyle ürünlerinizi sınıflandırması deÄŸiÅŸmiÅŸ olabilir, hatta geçmiÅŸte sınıflandırmaya tabi olmayan ürünleriniz SEA kriterlerine göre zararlı sınıflandırılmış olabilir. 1 Haziran 2016 tarihinde tüm ürünlerinizin SEA uyumlu sınıflandırılmış olabilmesi için 2016 yılının ilk günlerinden itibaren harekete geçmek gerektiÄŸini unutmayınız.

Türkiye-SEA Etiketleme: SEA Uyumlu sınıflandırma ile birlikte piyasaya sunduÄŸunuz tüm karışım ürünler, SEA kriterlerine göre zararlı olarak sınıflandırılmış olmaları halinde en geç 1 Haziran 2016 tarihine kadar SEA uyumlu etiket ile etiketlenerek piyasaya sürülmelidirler. Bu kapsamda uygun Zararlılık iÅŸareti, Uyarı Kelimesi, H ve P ifadeleri ile etiketlenmeliler. SEA etiketlemesini ihmal etmek firmanızı ciddi ceza ve yaptırımlarla karşı karşıya bırakabilir.

Türkiye- Yeni GBF YönetmeliÄŸi:
Gerek SEA yönetmeliÄŸinin devreye girmesi ile gerekse de yurdumuzdaki GBF (Güvenlik Bilgi Formu) formatını Avrupa BirliÄŸi formatı ile uyumlaÅŸtırmak hedefi ile Aralık 2014 tarihinde 29204 sayılı Zararlı Maddeler Ve Karışımlara Ä°liÅŸkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik yürürlüÄŸe girmiÅŸtir. Ürününüzün zararlı olarak sınıflandırılması veya içeriÄŸinde mesleki maruziyet sınır deÄŸeri olan madde bulunması halinde ürünlerin profesyonel alıcılarına 29204 sayılı Zararlı Maddeler Ve Karışımlara Ä°liÅŸkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında YönetmeliÄŸi’ne uyumlu Güvenlik Bilgi Formu temin edilmesi kanuni zorunluluktur.

Sertifikalı kiÅŸiler tarafından hazırlanması gereken, SEA yönetmeliÄŸi bilgilerini de ihtiva eden 29204 sayılı GBF yönetmeliÄŸi karışımlar için en geç 31 Mayıs 2016 tarihine kadar hazırlanmalı ve yeniden hazırlandığı tarihten geriye dönük 12 ay içinde ürünü tedarik etmiÅŸ olduÄŸunuz kiÅŸilere güncelleme tarihinden itibaren 1 ay içerisinde iletilmelidir.

A.B. REACH Mevzuatı GBF/SDS Güncellemesi: DSD/DPD (67/548 & 99/45 EC) olarak bilinen eski sınıflandırma ve etiketleme direktifleri 1 Haziran 2015 tarihi ile tamamen hükümsüz kalmıştır. Bunun bir sonucu olarak SDS hususundaki REACH Ek II 29 Mayıs 2015 tarihinde EU 2015/830 sayılı düzenleme ile güncellenmiÅŸtir. Artık A.B. pazarına sürülen ürünlerin SDS’lerinden eski sınıflandırma ve etiketleme bilgileri tamamen kaldırılmış ve yeni format yükümlülükleri devreye girmiÅŸtir. 453/2010 EU uyarınca hazırlanmış ve 1 Haziran 2015 tarihinden önce alıcılarına iletilmiÅŸ SDS’ler 31 Mayıs 2017 tarihine kadar kullanılacak olsa da, gerek yeni piyasaya sürülen ürünlerin, gerekse de geçmiÅŸ SDS’lerin güncellenmesi halinde EU 2015/830 uyumlu olarak hazırlanmaları gerekmektedir.

Unutmayınız ki mevzuata uygun bir etiket ve GBF/SDS tüm kullanıcılar nezdinde hem firmanızın hem de ürününüzün prestijidir. Yüksek tanıtım maliyetleri, fuar katılımları sayesinde oluÅŸturduÄŸunuz olumlu imajınızın, mevzuata uygun olmayan etiket ve GBF ile bozulmasına izin vermeyin.


Detaylı bilgi için CRAD uzman ekibi ile temas edebilirsiniz.

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ