REACH (1907/2006 EC) Yönetmeliği Uyum Hizmeti

REACH, 1907/2006 EC no. ile 2006 Aralık ayında karara baÄŸlanmış ve 1 Haziran 2007 tarihinde yürürlüÄŸe girmiÅŸ bir AB Mevzuatıdır. Åžu ana kadar kimyasallar ile ilgili yürürlüÄŸe girmiÅŸ en kapsamlı mevzuat olan REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals), AB bölgesinde üretilen ve ülkemizde üretilip AB pazarına sunulan kimyasal maddeleri, karışımları, kimyasal salınım yapan eÅŸyaları ve riskli kimyasal içeren eÅŸyaları etkisi altına almaktadır.


REACH YönetmeliÄŸi uyarınca, faz içi maddeler (hali hazırda var olan maddeler), 1 Aralık 2008 tarihinden önce ön kayıt altına alınmış olmaları halinde farklı kayıt son tarihlerinden yararlanabilmektedirler. Kural olarak, en yüksek tonajdan baÅŸlayacak ÅŸekilde kayıt son tarihleri sırasıyla: 2010, 2013 ve 2018 olarak belirlenmiÅŸtir.


Her ne kadar REACH ön kayıtları 1 Aralık 2008 itibarıyla sona ermiÅŸ olsa da; AB’de piyasaya arz edilecek ÅŸekilde yıllık 1 tonun üzerinde kimyasal madde/ karışım ihracatını ilk kez gerçekleÅŸtiren firmalarımız açısından mevzuat, A.B’de yerleÅŸik tüzel kiÅŸilik sıfatını haiz bir Tek Temsilci atamak suretiyle “Geç Ön Kayıt” opsiyonundan faydalanma olanağı sunmuÅŸtur.


CRAD/ CEA HAKKINDA
Ä°ÅŸte bu anlamda CRAD, Ä°ngiltere ve Avrupa BirliÄŸi mevzuatlarının hazırlanmasında danışmanlık hizmeti veren CAMBRIDGE ENVIRONMENTAL ASSESSMENTS ile yaptığı lisans anlaÅŸması sonucunda; özellikle ‘’ KÄ°MYASAL MEVZUATLAR ‘’ konusunda 12 yılı aÅŸkın süredir kazanılmış tecrübe ve bilgi birikimini Türkiye endüstrisinin hizmetine sunmuÅŸtur. ADAS grubunun bir üyesi olan CAMBRIDGE ENVIRONMENTAL ASSESSMENTS (CEA), BirleÅŸik Krallık hükümeti nezdinde DEFRA (Tarım, Gıda ve Kırsal iÅŸler Departmanı) ve HSE (SaÄŸlık ve Güvenlik Bakanlığı ) gibi kurumlara mevzuat danışmanlığı ve proje yönetim desteÄŸi veren, konusunda uzman kadroları ile mevzuatlara oluÅŸum danışmanlığı verecek derecede bilgi birikimine sahiptir.


REACH uyum projeniz sürecinde, mevzuat tecrübesi geniÅŸ, ana dilinde yorum kapasitesine sahip, finansal gücü güvenilir TEK TEMSÄ°LCÄ° ile çalışmak, baÅŸarıya ulaÅŸmak için en önemli unsurdur.


Bu anlamda Tek Temsilcinizi seçerken bu önemli kriterleri göz önünde bulundurmanız ve Tek Temsilcinizin geçmiÅŸ baÅŸarılarını, mevzuat geçmiÅŸinin kaç yıla dayandığını, ekibinin ve uzman kadrosunun kimyasal ve hukuki bilgi birikimini araÅŸtırmanızı ve gözden geçirmenizi önemle tavsiye ederiz. CEA ve ADAS ile ilgili detaylı bilgi için lütfen uzmanlarımızdan için bilgi alınız. Kurumların web siteleri için Temsilcilikler sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


BENÄ°M FÄ°RMAM NE YAPABÄ°LÄ°R? (YENÄ°)
Firmanız, bir faz içi maddeyi, yılık 100-1000 ton aralığında ilk kez bu yıl A.B’de pazara verecek ÅŸekilde ihraç ediyorsa, hemen harekete geçmeniz ve yıllara yayılmış kayıt son tarihlerinden istifade edebilmek 31 Mayıs 2013 tarihinden önce mutlaka geç ön kaydınızı yaptırmanız gerekmektedir.


Önemli not: Geç Ön Kayıt, kayda oranla çok daha basit ve düÅŸük maliyetli bir süreçtir, dolayısıyla tonaj durumunuz izin verdiÄŸi sürece ilgili kayıt son tarihlerinden en fazla 12 ay öncesine kadar Geç Ön Kayıtla devam etmeniz önerilir.

 

YILLARA YAYILMIÅž KAYIT SON TARÄ°HLERÄ°YLE NE KASTEDÄ°LMEKTEDÄ°R?
REACH YönetmeliÄŸi’nin 23. Maddesi, “faz içi” olarak adlandırılan maddeler için kademeli bir son kayıt tarihleri ÅŸeması tanımlamış bulunmaktadır. Bu “kademe”ler tonaj bandı ve maddelerin tehlike özellikleri dikkate alınmak suretiyle oluÅŸturulmuÅŸtur. ECHA’ya kayıt dosyasının sunulması için gerekli son tarihler aÅŸağıdaki gibidir.


CMR 1 kategori maddeler için ≥ 1 ton/ yıl, R;50-53 sınıflandırmasına sahip maddeler için ≥ 100 ton/yıl ve diÄŸer her madde içinse ≥ 1000 ton/ yıl
≥ 100 ton/ yıl maddeler için 31 Mayıs 2013
≥ 1 ton/ yıl maddeler için 31 Mayıs 2018


ÖN KAYIT KAPSAMI
Faz içi maddeleri (kendi halinde, müstahzar veya salınımı öngörülen eÅŸyalar içinde) 1 Aralık 2008 tarihinden sonra ve yılda 1 tonun üstünde AB’ye ihraç eden AB dışı firmaların bir Tek Temsilci ataması gerekmektedir. Bu durumda aÅŸağıdaki son tarihlere uyulması gerekecektir:
AB’ye ihracı gerçekleÅŸtirilen miktarın yılda 1 tonu aÅŸmasını müteakiben en geç altı ay içerisinde ve;
Ä°lgili kayıt tarihinden en geç 12 ay öncesinde.
Ön kayıt seçeneÄŸini kaçırdıysanız veya bundan çeÅŸitli nedenlerle yararlanamıyorsanız lütfen bizimle temasa geçiniz.


ÖN KAYIT Ä°ÇÄ°N SUNULMASI GEREKEN BÄ°LGÄ°LER
Madde tanımlayıcı öÄŸeler (IUPAC adı, CAS ve EC numaraları)
Potansiyel kayıtçının unvan ve adres bilgisi
Ä°lgili personelin iletiÅŸim bilgileri
Öngörülen kayıt tarihi


KAYIT SÜRECÄ°
Kayıt süreci, ön kayda göre çok daha kompleks ve maliyetli bir süreçtir. Özellikle maddenin üreticisi olan firmalarımızın ilgili son kayıt tarihleri kapsamında kayıtlarını yaptırmaları gerekmektedir. REACH YönetmeliÄŸi’nin genel felsefesi doÄŸrultusunda, hayvan testlerini ve veri maliyetlerini en aza indirebilmek için REACH, kayıtçılar arasında veri paylaşımının teÅŸvik etmektedir, mottosu ise: “bir madde, bir kayıt”tır.


KAYIT HÄ°ZMETÄ°MÄ°Z
SIEF/ Konsorsiyum iletiÅŸimi;
Başvuru dosyasının hazırlanması ve teslimi;
Veri eksiÄŸi analizi, literatür taraması, GLP testler, QSAR ve çapraz okuma yöntemi, test önerilerinin sunulması;
Veri maliyeti tespiti ve “Letter of Access” (LOA) satın alınması;
IUCLID 5’te münferit dosya hazırlanması veya;
Teknik dosya ve Kimyasal Güvenlik Raporunu da kapsayacak ÅŸekilde Eksiksiz IUCLID 5 kayıt dosyası hazırlanması;
Güvenlik Bilgi Formları

REACH konusunda kapsamlı bilgi almak için, sitemizdeki iletiÅŸim sekmesini kullanarak lütfen uzmanlarımızla iletiÅŸime geçebilirsiniz.
 

HÄ°ZMET TALEP FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ