CRAD BLOG

BÄ°TKÄ° KORUMA ÃœRÃœNLERÄ° VE MEVZUAT GEREKLÄ°LÄ°KLERÄ°

Turkchem Dergisi - 2011 Mart-Nisan Sayısı


Tüm kimyasalların çevre ve insan saÄŸlığına olumsuz etkilerine dair kontrol ve denetim amaçlı mevzuatların yoÄŸunlaÅŸtığı günümüz dünyasında gün geçmiyor ki ülkemizde ya da global perspektifte yeni bir düzenleme gündeme gelmesin. Ülkemizde genel kimyasal ürün ve maddelere dair 2008 yılında yayımlanmış birçok yönetmeliÄŸin peÅŸi sıra tüm diÄŸer spesifik ürün gruplarında olduÄŸu gibi, bitki koruma ürünlerine dair de yeni yayımlanan yönetmelikler söz konusudur.


Bitki Koruma Ürünleri (BKÜ) Avrupa BirliÄŸi’nde 91/414 EEC yönetmeliÄŸince düzenlemeye tabi tutulurken 2009 yılında yayımlanan 1107/2009 EC yönetmeliÄŸi eski mevzuatın yerini almış ve daha etkin bir denetim söz konusu olmuÅŸtur. Bu anlamda aktif madde otorizasyon ve deÄŸerlemelerine baÅŸlanmış ve halen aktif maddelere dair uygunluk listesi üzerinde çalışılmaktadır.


Biraz günümüz gereklilikleri, biraz da müktesebat uyumu gereÄŸi sonucunda, ülkemizde Tarım ve Köy Ä°ÅŸleri Bakanlığı’nca yönetilen Bitki Koruma Ürünleri hakkında da 12 Eylül 2009 tarih ve 27347 Nolu Bitki Koruma Ürünlerinin Ruhsatlanması Hakkında Yönetmelik, ve peÅŸi sıra 23 Mart 2010 tarih 27530 no ile Bitki Koruma Ürünlerinin Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesine Dair Yönetmelik yayımlanmıştır.


Her iki yönetmelik de, bitki ve tarım mahsüllerine uygulanan, ve dolayısıyla gıda tedarik zinciri ile soframıza kadar ulaÅŸma riski taşıyan, uygulandığı alanda ise en açık ÅŸekilde çevre maruziyetine sahip olan Bitki Koruma Ürünlerinin (BÜK) iÅŸlev ve amaçlarını yerine getirirken, hedef aldıkları organizmalar dışında bir çevre zararlılığına sebep olmamaları ve kalıntıları vasıtası ile gıda zincirine dahil olup genel halkın ve uygulanması sonucu bu kimyasallara maruz kalan uygulayıcılarının saÄŸlığına bir zarar riski taşımamasını amaçlamaktadırlar.


Amaçlardan biri, ruhsatlandırma aÅŸamasında, kullanılan aktif maddenin gereken etkinliÄŸe sahip olan maddelerden biri olduÄŸuna dair tespitin yapılmasıdır. Böylelikle detaylı incelemeleri yapılarak, önlenemeyen ek zararlılıkları veya etkisizlikleri nedeniyle onaylı aktif madde listesinden çıkartılmış olan aktif maddelerin ülkemizde kullanılmasının önüne geçmek, hem de etkinliÄŸi olmayan ürünlerin gereksiz kullanımının önüne geçerek kimyasalların boÅŸ yere çevreye saçılmasının önüne geçmektir.


BKÜ Sınıflandırma, ambalajlama ve etiketleme yönetmeliÄŸi de, uygulayıcılar ve çiftçiler açısından, piyasada çokça örneÄŸi bulunan, mevzuata uygun etiketlenmemiÅŸ ve Güvenlik Bilgi Formu kullanıcısına sunulmamış veya hiç hazırlanmamış olan ürünleri disiplin altına almak ve kontrol etmek açısından önemli bir geliÅŸmedir. Zira bugüne kadar Bitki Koruma Ürünleri ruhsatlandırma aÅŸamasında aktif madde açısından deÄŸerlemeye tabi tutulmuÅŸ, ancak solvent ve diÄŸer katkı maddelerinin doÄŸuracağı zararlılıklar açısından çok fazla irdelenmemiÅŸtir. Bu sayede Tarım ve Köy Ä°ÅŸleri Bakanlığı denetiminde olan ürünler de, BKÜ’lere has gerekliliklerin yanı sıra, Çevre ve Orman Bakanlığının 27092 yönetmeliklerine dair sınıflandırma etiketleme ve Güvenlik bilgi formu gerekliliklerini haiz olacak ve eÅŸdeÄŸer bir denetime sahip olacaklardır.


Genellikle açık tarım sahalarında uygulanması nedeniyle Bitki Koruma Ürünlerinin diÄŸer birçok kimyasala göre daha fazla çevre maruziyeti ve habitat etkisi yarattığı göz önüne alınır ise, ekolojik habitatımızın ve çevre dengesinin korunması için, kontro , denetim ve hepsinden önemlisi bilinçli, kullanımın ne denli önemli olduÄŸu açıktır. Üreticilerin de bu süreçte sorumluluk alarak kullanıcılarını dozajlama, uygulama zamanları açısından eÄŸitmeleri, mevzuata uygun etiket ve güvenlik bilgi formu ile kullanıcıları bilinçlendirmeleri ve yöresel toplantılar ile çiftçilerimizi bu konuda bilinçlendirmeleri, hem Bitki Koruma ürünlerinin soframıza ulaÅŸmasının önüne geçecek, hem de hala ekilip dikilebilir ve sürdürülebilir bir tarım kaynağına sahip olmamıza önemli katkı saÄŸlayacaktır.


Unutulmamalıdır ki, tüm kimyasal ürünler gibi Bitki Koruma Ürünleri de, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası, yeter ki, uygun aktif maddelere sahip, katkıları zararlılık yaratmayan ya da en az zararlılığa sahip olan Bitki Koruma Ürünlerini gerekli miktarda, uygun zamanlama ile kullanalım.

Melih BABAYİĞİT
Genel Müdür

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ