CRAD BLOG

A.B. CLP YÖNETMELİĞİNİN TÜRKİYE UYUMLAŞTIRMASI OLAN MADDELERİN VE KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI, ETİKETLENMESİ VE AMBALAJLANMASI HAKKINDA YÖNETMELİK 11.12.2013 TARİHİNDE YAYIMLANMIŞTIR.

İçerik ekleme tarihi : 18-12-2013

Yurdumuz kimyasal sınıflandırma ve etiketleme kriterlerini A.B.’nin 1272/2008 EC Sayılı CLP yönetmeliÄŸi ile uyumlaÅŸtırılması ve BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin GHS sistemine geçiÅŸin ilk adımı olarak sayabileceÄŸimiz bu yönetmelik, 11 Aralık 2013 tarihinde 28848 sayı ile Resmi Gazetede yayımlanmış ve yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.

Kısa ad olarak SEA YönetmeliÄŸi olarak adlandırabileceÄŸimiz Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması YönetmeliÄŸi, madde ve karışımlar için uygulanacak yeni sınıflandırma prensipleri için A.B. CLP Mevzuatında da olduÄŸu gibi, yükümlülüklerinin yürürlüÄŸe girmesi için geçiÅŸ dönemlerine sahiptir. Bu yönetmelik, bu alandaki mevcut yönetmelik olan 26 Aralık 2008 /27092 Mükerrer sayılı Tehlikeli Maddelerin ve Müstahzarların Sınıflandırılması, Ambalajlanması ve Etiketlenmesi YönetmeliÄŸini 1 Haziran 2016 tarihi itibariyle, tamamen yürürlükten kaldıracaktır.


Bu mevzuat kapsamında, kimyasal üreticileri ve ithalatçılarının yükümlülüklerini kısaca ÅŸöyle sıralayabiliriz;

* Türk Sınıflandırma ve Etiketleme envanterine bildirimde bulunmak. Bu bildirim dönemi
1 Haziran 2014 tarihi ile baÅŸlayacak olup 1 Haziran 2015 tarihinden önce kendi baÅŸlarına ya da bir karışım içinde piyasaya arz edilen maddeler için 1 Haziran 2015 itibariyle sona erecektir.


*
1 Haziran 2015 tarihinden sonra kendi baÅŸlarına ya da bir karışım içinde piyasaya arz edilen maddelerin, ithalat veya üretim tarihinin ilk gününden itibaren bir ay içinde Sınıflandırma ve Etiketleme envanterine bildirimlerinin yapılması gerekmektedir.

* Yeni yönetmeliÄŸe göre Sınıflandırma & Etiketleme; maddeler için 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren, karışımlar için ise 1 Haziran 2016 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecektir.


*
Piyasaya yukarıdaki tarihlerden önce sürülmüÅŸ olan ürünlerin yeniden etiketlenmesine mahal vermemek adına, piyasadaki ürünler için yukarıdaki yükümlülük tarihlerinden itibaren iki yıllık bir geçiÅŸ dönemi uygulanacaktır.


Birçok ithalatçımızın, ithal ettikleri kimyasal ürünlere dair bildirim yapma yükümlülüÄŸünde bulundukları bilgileri tedarikçilerinden edinme konusunda dile getirdikleri endiÅŸe ilgili yetkili otorite olan Çevre ve Åžehircilik Bakanlığımızca dikkate alınması ile; ithal edilen kimyasallar için Yurt dışı firmaların Türkiye’de atayacakları Yasal Temsilcileri vasıtası ile Ä°thalatçılar adına bildirimde bulunması imkanı saÄŸlanmıştır.


KurulduÄŸu günden günümüze deÄŸin Türk Kimya Endüstrisine Ä°ç ve Dış Mevzuat Uyumu konusunda destek olmayı görev bilen CRAD Ekibi olarak, SEA YönetmeliÄŸi uyumu için de siz endüstrinin hizmetindedir.


SEA YönetmeliÄŸi kapsamındaki uyum yükümlülükleriniz için;

* Ürünlerinizin SEA’ya uygun sınıflandırılması,
*Ürünlerinizin SEA’ya uygun etiketlenmesi,
* Güvenlik Bilgi Formu (GBF/ (M)SDS )' lerinizin SEA’ya uygun hazırlanması,
* Sınıflandırma & Etiketleme envanterine bildirim yapılması,
*Ve tedarikçileriniz tarafından atanmış temsilci olarak adınıza bildirimlerin yapılması gibi hizmetlerimizle yanınızda olduÄŸumuz ifade etmekten memnuniyet duyarız.

 

Ä°lgili Yönetmelik Ä°çin Tıklayınız.

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ