CRAD’DAN SU TASARRUFU ÖNERİLERİ

Su sıkıntısının önümüzdeki 20-25 yıl içerisinde Orta Doğu’nun da bulunduğu bazı bölgelerde su krizine dönüşmesi ihtimali söz konusu. Bu sebeple, ikamesi mümkün olmayan bu doğal kaynağın 21. yüzyılın stratejik kaynaklarından biri olacağı genel kabul görüyor.


Türkiye son zamanların en kurak kış mevsiminden birini yaşıyor. 1 Ekim 2013 - 2 Ocak 2014 tarihleri arasında düşen yağış miktarı, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 32 geriledi. Ülke genelinde geçtiğimiz haftalarda kış ayında baharı yaşadık. Ancak yağmur ve kar yağışındaki azalma, özellikle büyük şehirlerdeki barajları vurmuş durumda. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) alınan verilere göre barajlar alarm veriyor. Geçen yıl Ocak ayında yüzde 64 olan barajların doluluk oranı, şu an 33'e kadar düştü. Aynı durum Türkiye’nin pek çok barajı için geçerli.


Çevre Bilincine sahip olan ve yeşiline saygılı olan bizlere ise su tasarrufu yapmak düşüyor. Bilinçlenmek ve çevremizi bilinçlendirmek biz yeşile saygılı ve çevreye duyarlı bireylerin sorumluluğu oluyor. CRAD yapabileceğiniz su tasarrufları için size birkaç öneri sunuyor.


• Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.

 

• Bulaşıkları elde yıkamayın. 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84 - 126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26 - 40 ton suyu kurtarmanız demektir.

 

• Kullandığınız duş başlıkların ve muslukların her daim bakımlı olmasına özen gösterin. Evdeki tüm muslukların su kaçırmadığından emin olmalıyız. Damlayan musluk inanılamayacak derecede su kaybına neden olur. Örneğin; saniyede bir damla su, damlatan musluktan günde 17 litre su boşuna akar, bu nedenle damlayan muslukları hemen tamiri yapılmalıdır.

 

• Dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatmayı unutmayın.


• Okullarda su tasarrufu aktivitelerini destekleyin.

 

• Bahçenizdeki bitkileri sulamak için hortum veya fıskiye yerine yağmur suyu ya da geri kazanılmış su kullanın.

 

• Buharlaşma etkisine karşı bahçenizi sabah erken veya akşam saatlerinde sulayın.

 

• Arabanızı hortumla değil kova suyla yıkayın.

 

• Su sayaçlarının düzenli olarak kontrolünü yapın. Kimse su kullanmazken baktığınız sayacı belirli bir süre geçtikten sonra tekrar gözlemleyin. Su sayacın gösterdiği miktarları karşılaştırarak boruların su kaçırıp kaçırmadığını anlayabilirsiniz.
 

İLETİŞİM BİLGİLERİ