CRAD BLOG

MENÜLERİMİZ KARARMADAN…

İçerik ekleme tarihi : 15-08-2018

''Kimyasallar hayatımızın ve çevremizin her noktasında'' diye söze baÅŸlamak çok sıradan ve sık kullanılan bir kalıp artık. Zaten bizler insanoÄŸlu olarak bir kimyasalız. Vücudumuzun çoÄŸu yine bir kimyasal olan sudan; bize can veren kanımız da bir kimyasal, duygularımız sonucu vücudumuzun ürettiÄŸi hormonlar da. Dolayısıyla Kimyasal olmadan yaÅŸam da olmaz zaten. 

Yeryüzündeki birçok ÅŸey gibi onların da iyisi, kötüsü, vazgeçilmez olanları olduÄŸu gibi ölümcül olanları da var. O zaman bize düÅŸen, onları, gerektiÄŸince, uygun koÅŸullarda, uygun korunma metotları ile ve tümü hakkında bizlere yol gösteren mevzuat ve rehberlere uygun kullanmak. 

Zaman içinde analiz teknik ve teknolojisi geliÅŸtikçe kimyasalları daha iyi tanıyoruz. Bu sayede onların zarar ve/veya faydaları sayesinde daha fazla bilgi sahibi oluyoruz. Bu bilgiler sayesinde bilim insanları ve kamu yöneticileri onlara dair zararlılıkların en aza indirilmesi veya ortadan kaldırılması için gerekli koÅŸulları belirliyor ve bunların en kritik olanlarını mevzuat olarak düzenleyip yürürlüÄŸe sokuyor. 


Kimyasallara dair mevzuatlar 1900lerin ortalarından beri hayatımızda. Öncelikle insan saÄŸlığına yönelik zararlılıkları ile fiziko kimyasal zararlılıkları açısından ele alınan ve mevzuat ile düzenlenen kimyasalların, daha sonra çevre ve insanoÄŸlu dışındaki habitatlar için de yol açabileceÄŸi zararlılıklar akla gelmiÅŸ ve 1990 yılından itibaren çevreye karşı akut ve uzun vadeli zararlılıklar da mevzuatlara konu olmaya baÅŸlamış. 

Åžimdi gelelim mevzuat uyumu ve kullanıcı özeni ile nasıl menülerimizin kararmasını engelleriz konusuna; gerek günlük özel gerekse de endüstriyel yaÅŸamımızda kimyasalları mevzuatların ve diÄŸer yönergelerin ışığında kullanmaz, kullananlara göz yumar, hatta mevzuata uyumlu çalışmayan firmalardan alışveriÅŸ yaparak onların usulsüzlüklerini görmezden gelirsek; bunun bedelini er yada geç kendimizin ya da sevdiklerimizin önüne gelecek gıdalar da dahil olmak üzere muhakkak bir gün öder ve sonuçlarından maalesef çok ama çok üzüntü duyabiliriz. Bu sonuçlar hastalık hatta belki uzun vadede hayat kaybı ile sonuçlanabilir. Oysa yukarıda da söz ettiÄŸimiz üzere geliÅŸen teknoloji bize hem zararlılıkların tespitinde hem de onlardan korunma yöntemlerinde yardımcı oluyor iken; bize düÅŸen hem kendimizin hem de çevremizdeki kiÅŸi ve kurumların kimyasalları mevzuatlara uygun ve uyumlu kullanmasını saÄŸlamak.  Böylece bir gün kendimizin veya sevdiklerimizin LevreÄŸini kurÅŸun bileÅŸikleri ile zenginleÅŸtirilmiÅŸ olarak; tabağımızdaki kalamarımızın arsenikle marine edilerek servis edilmesini engellemiÅŸ oluruz. 

Kimyasallara dair mevzuat uyumu ve kimyasalların güvenli kullanımı için sizin ve endüstrinizin hizmetindeyiz.  

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ