CRAD BLOG

KOZMETÄ°K ÃœRÃœN Ä°DDÄ°ALARINA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N KILAVUZ 5.0 YAYIMLANDI.

İçerik ekleme tarihi : 13-02-2019

T.C. SaÄŸlık Bakanlığı Türkiye Ä°laç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından 07.02.2019 tarihinde yayımlanan Makam Oluru'na göre, firmalar tarafından yeni ambalaj tasarımının maliyetli oluÅŸu ve piyasada bulunan kozmetik ürünlerin üzerinde tüketici tercihlerine göre satış politikası olarak “paraben içermez, fitalat içermez, alkol içermez, SLES, SLS, Boya içermez'' gibi ifadelerin yer almasının istenmesi sebebiyle güncellenmiÅŸ Kozmetik Ürünlerin Ä°ddialarına Ä°liÅŸkin Kılavuz Sürüm 5.0’ ın yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.


Kozmetik Ürün Ä°ddialarına Ä°liÅŸkin Kılavuzuna ulaÅŸmak için linki takip edebilirsiniz.

Ä°lgili kılavuzun eski ve güncel versiyonlarını ise incelediÄŸimiz zaman bazı noktalarda deÄŸiÅŸiklik yapıldığını görmekteyiz. 

 

GENEL GEREKLÄ°LÄ°KLER

Kılavuz 5.0- Madde 5(4) ve 5(6)

Kılavuz 4.0- Madde 5(4) ve 5(6)

· Sadece kozmetik ürün olarak piyasaya arz edilecek ürünlerde ürünü üst mevzuata dâhil edecek CE iÅŸaretlemesi kullanılmamalıdır.

· Yasal bir gereklilik (yasaklı bir bileÅŸeni içermemesi gibi), ürün tanıtımına ait görsellerde, ürün etiketinde ve ürün ambalajında, ürüne ait bir üstünlük/fayda olarak kullanılmamalıdır.

· Kozmetik ürün olarak piyasaya arz edilecek ürünlerde ürünü üst mevzuata dâhil edecek CE iÅŸaretlemesinin kullanımından kaçınılması gerekir.

· Sadece minimum yasal gerekliliklere uygunluk saÄŸladığında görülen faydanın kozmetik ürünün belirgin bir faydası olduÄŸu yönündeki iddialara, imalara, görsellere vb. unsurlara ürün ambalajında ve tanıtımlarında yer verilemez.

Ä°ÇERMEZ Ä°DDÄ°ALARI

Kılavuz 5.0- Madde 12(2) ve 12(5)

Kılavuz 4.0- Madde 12(2) ve 12(5)

· Kozmetik üründe spesifik bir bileÅŸenin bulunmadığı iddia ediliyorsa bu bileÅŸen üründe bulunmamalıdır ve bu bileÅŸenin açığa çıkmasına neden olan herhangi bir bileÅŸen de üründe bulunmamalıdır.

· Kozmetik üründe belirli bileÅŸeni/ bileÅŸenleri içermediÄŸi iddia edilmesi durumunda ürün bileÅŸiminde bu bileÅŸen/bileÅŸenlerin bulunmadığı TSE ISO IEC 17025 standartlarına haiz laboratuvardan alınacak söz konusu maddeyi/maddeleri içermediÄŸine dair analiz raporunun baÅŸvuru aÅŸamasında Kozmetik Ürün Dairesi BaÅŸkanlığı’na teslim edilmesi zorunludur. Söz konusu belgeyi teslim etmeyen veya içermediÄŸini kanıtlamayanlar bu içermez iddiasını kullanamaz.

· Kozmetik üründe bir grup maddenin (örneÄŸin: koruyucular, boyar maddeler) bulunmadığına yönelik iddialar (örneÄŸin; “koruyucu içermez” veya “boyar madde içermez”) varsa kozmetik ürün bu grup maddelerden hiçbirini içermemelidir.

· Ürünün, birden fazla fonksiyonu olan bileÅŸen/bileÅŸenler içeriyor olması halinde ve bu fonksiyonlardan birinin ürününün “içermediÄŸi” iddia edilen bir fonksiyon olması halinde, bileÅŸenlerin fonksiyonuna iÅŸaret eden “içermez” ya da benzer anlama gelecek bir iddia kullanılmamalıdır. ÖrneÄŸin, ürünün içeriÄŸinde diÄŸer fonksiyonlarının yanında parfüm etkisi de gösteren bir bileÅŸen olması halinde “parfüm içermez” iddiasının kullanılması uygun deÄŸildir.

 HÄ°POALERJENÄ°K Ä°DDÄ°ASI

Madde 13 (1)-Kılavuz 5.0

Madde 13 (1)-Kılavuz 4.0

· “Hipoalerjenik” iddiası ürünün hiçbir ÅŸekilde alerji oluÅŸturmayacağı güvencesini saÄŸlamayacağı için ürünün alerji oluÅŸturmayacağına iliÅŸkin ifadelere yer verilmesi uygun deÄŸildir.

· Hipoalerjenik iddiası, yalnızca ilgili ürünün alerjik potansiyelinin en aza indirilmiÅŸ olması durumunda kullanılabilir.

 

 

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ