CRAD BLOG

SİYANÜR BİLEŞİKLERİNİN KKDİK YÖNETMELİĞİ EK 17'YE EKLENMESİNE DAİR YÖNETMELİK RESMÎ GAZETE ‘DE YAYIMLANDI.

İçerik ekleme tarihi : 02-12-2019

23.06.2017 tarihinde 30105 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmış olan Kimyasalların Kaydı, DeÄŸerlendirilmesi, Ä°zni ve Kısıtlanması Hakkında YönetmeliÄŸinin, ''Belirli Zararlı Maddelerin, Karışımların Ve EÅŸyaların Ä°malatı, Piyasaya Arzı Ve Kullanımı Hakkında Kısıtlamaları'' içeren Ek 17’si 29 Kasım 2019'da Kimyasalların Kaydı, DeÄŸerlendirilmesi, Ä°zni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelikte DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair YönetmeliÄŸin Resmi Gazete’de yayımlanması ile güncellendi.


GeçtiÄŸimiz haftalarda Siyanür ile toplu intihar vakalarının yaÅŸanması üzerine kamu kurumları tarafından Siyanür BileÅŸiklerinin gerek internet gerek baÅŸka mecralar ile genel halk eriÅŸimine açık satışının engellenmesi için bir yasal düzenleme gereÄŸi duyulmuÅŸ ve bu nedenle Çevre Bakanlığı Kimyasallar Dairesinin Çalışması ve Cumhur BaÅŸkanlığının onaylaması ile Siyanür bileÅŸiklerinin halka satışı yasaklanmıştır.  


Ä°lgili deÄŸiÅŸiklik doÄŸrultusunda, Ek 17'ye yeni bir giriÅŸ (GiriÅŸ 67) eklenmiÅŸtir.

GiriÅŸ 67 uyarınca aÅŸağıdaki hükümler uygulanacaktır: 

  • Bazı siyanür bileÅŸikleri, madde olarak halka satış amacıyla piyasaya arz edilemez ve internet veya baÅŸka herhangi bir elektronik ortamda halka satılamaz.


Maddelerin ve karışımların sınıflandırılması, paketlenmesi ve etiketlenmesi ile ilgili diÄŸer yasal hükümlerin uygulanmasına halel getirmeksizin, piyasaya sürülmeden önce tedarikçiler bu tür bileÅŸiklerin paketlenmesinde açık, okunabilir ve silinmeyecek ÅŸekilde “Profesyonel ve endüstriyel kullanıcılarla sınırlı” ifadesini içermesini saÄŸlamalıdır. Bu hüküm yayın tarihinden itibaren 1 ay sonra yürürlüÄŸe girer.
 

  • Alt kullanıcılar veya dağıtıcıları, EK 17'nin Ek XI'in de verilen formatta siyanür bileÅŸiklerinin imalatçı veya ithalatçılarına vermekle yükümlüdür. Siyanür bileÅŸikleri üreticisi veya ithalatçısı toplanan beyannameyi her takvim yılının Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarının sonunda Bakanlığa iletir.


Ek-XI, KKDÄ°K Ek-17'sine eklenmiÅŸtir. 


Mevzuat ve eklerine ulaÅŸmak için linki takip edebilirsiniz.
 

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ