Güvenlik Bilgi Formu Yönetmeliği Uyum Hizmetleri

Güvenlik Bilgi Formları (GBF), kimyevi madde tedariÄŸinde en önemli haberleÅŸme unsurlarından biridir. Geçerli bilgiler ile hazırlanmış ve mevzuata uygun bir GBF/SDS/MSDS hem yükümlülüÄŸünüz hem de müÅŸterileriniz ve topluma karşı sorumluluÄŸunuzun bir parçasıdır.


Avrupa BirliÄŸi ülkelerinde, GBF/SDS/MSDS'ler, 1907/2006 sayılı REACH mevzuatının 2015/830 sayılı yasal düzenlemesi kapsamında, Türkiye’de ise Çevre ve Åžehircilik Bakanlığının 13 Aralık 2014 tarih ve 29204 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanan yönetmelik çerçevesinde hazırlanması bir zorunluluktur.


Güvenlik Bilgi Formlarının kendi ürününüze özgü olması ve firmanızca hazırlanması yasal bir yükümlülüktür. Emsal madde/karışım güvenlik bilgi formları ile hazırlanacak güvenlik bilgi formları hem hatalı bilgilerin tespiti halinde sizi ceza-i müeyyideler ile karşı karşıya bırakacak, hem de maddenize özgü olmayan gereksiz sınıflandırmaya tabi olmanız nedeniyle satış ve nakliye konusunda dezavantaj oluÅŸturacaktır. Ayrıca firmanızın güven ve intiba kaybına sebep olacaktır.


REACH mevzuatı ile hammaddeler için kullanıma özgü maruziyet senaryolarını içeren, e-SDS’ler (GeniÅŸletilmiÅŸ Güvenlik Bilgi Formu) Avrupa BirliÄŸi’nde pazara mal arz edebilmenin en önemli ön ÅŸartlarından olmuÅŸtur.


T.C. 28848/2013 SEA ve 1272/2008/AB CLP DİREKTİFİ KAPSAMINDA GBF ETKİLEŞİMİ

Avrupa BirliÄŸi ülkeleri için, Güvenlik Bilgi Formlarında belirtilen sınıflandırma ve etiketleme unsurları CLP mevzuatı ile tamamen deÄŸiÅŸmiÅŸ olup, yeni unsurlar olan zararlılık ve önlem ifadeleri, uyarı kelimesi, zararlılık iÅŸaretleri (piktogramlar) kullanılmaya baÅŸlanmıştır. Maddeler için 1 Aralık 2010’a kadar tamamlanmış olması gereken yeniden sınıflandırma ve bunun sonucu doÄŸacak GBF/SDS/MSDS, etiket deÄŸiÅŸiklikleri bir an önce hazırlıklara dair yola çıkılması gerekliliÄŸini kaçınılmaz hale getirmektedir. Yine karışım üreten/tedarik eden firmaların CLP yönetmeliÄŸi çerçevesinde etiket ve SDS hazırlaması için son tarih olan 1 Haziran 2015’i de geride bırakmış bulunuyoruz.


Ülkemizde de Çevre ve Åžehircilik Bakanlığımız, A.B. içi uygulanan CLP direktifine eÅŸdeÄŸer bir yönetmeliÄŸi olan SEA yönetmeliÄŸini 11 Aralık 2013 tarihinde yayımlamıştır. Bu yönetmelik ile yurt içi satışlarda da yeni sınıflandırma koÅŸulları, Güvenlik bilgi formu ve etiketleme yasal bir zorunluluk olacaktır. Türkiye’de maddeler için olan son uygulama tarihi 1 Haziran 2015 ve karışımlar için olan son uygulama 1 Haziran 2016’yı geride bırakmış olup, yönetmelik gerekliliklerini uygulama zorunlu hale gelmiÅŸtir. Güvenlik Bilgi Formları için de belirtilen son tarihler geçerli olup, SEA yönetmeliÄŸine uygun sınıflandırma, etiketleme ve ambalajlama bilgilerinin olduÄŸu, 13.12.2014 tarihli, 29204 sayılı GBF yönetmeliÄŸine uygun bir form hazırlanması zorunlu hale gelmiÅŸtir.


Avrupa BirliÄŸi ülkeleri için, sınıflandırma ve GBF konularında, İngiliz Hükümeti’nin ve ECHA’ nın danışmanı olan Chem Hazard Society üyesi uzmanlarımız, Türkiye için akredite kuruluÅŸtan sertifika sahibi olan uzman ekibimiz, size yasal düzenlemelerin gerektirdiÄŸi tüm yükümlülükleri ve ürünleriniz için yapılması gerekenleri sunacaktır. DoÄŸru sınıflandırma ile hem gereksiz nakliye giderlerinden kurtulur hem de ürününüzün hakkı olan deÄŸerde pazar bulursunuz.


40 farklı ülkenin lisanında, GBF/(SDS/MSDS) hazırlama hizmetimiz için konusunda tecrübeli, sertifika sahibi uzmanlarımız ile irtibata geçebilirsiniz. 

Yüksek sayıda veya çok fazla ülke dilinde GBF hazırlama ihtiyacı olan firmalar için GHSProfessional isimli GBF hazırlama yazılımı seçeneÄŸi olduÄŸunu da hatırlatmak isteriz. CRAD, Türkiye temsilciliÄŸi ile 2009 yılından bu yana yazılım desteÄŸi sunmaktadır.
 

HİZMET TALEP FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ