CRAD BLOG

REACH YÜRÜTME PROJESİNİN İKİNCİ SONUÇ RAPORU YAYIMLANDI… 4 EYLÜL 2013

İçerik ekleme tarihi : 05-09-2013

ECHA Yürütme Forumu tarafından baÅŸlatılan ikinci yürütme projesi alt kullanıcıların REACH ve CLP yükümlülükleri üzerine odaklandı. Toplam 1,181 firma denetlendi ve bunların %67’sinin bu mevzuatların bir ya da daha fazla maddesi ile uyumlu olmadığı görüldü.

ECHA Forum’unun ikinci yürütme projesi (REF-2), alt kullanıcıların- özellikle karışım üreticileri ve formülatörler - REACH ve CLP yönetmeliklerinin temel gerekliliklerine uygunluÄŸunu kontrol üzerine odaklandı. Bu yürütme projesi, bir yandan Üye Ülkeler arasında yürütme yaklaşımlarının uyumlaÅŸtırılması için eÅŸit ÅŸartlar saÄŸlamayı kolaylaÅŸtırdığı gibi, diÄŸer yandan da denetçiler arasında iÅŸbirliÄŸi oluÅŸumunu teÅŸvik etti. Bu uygulama, 29 Üye Devlet ve EEA (Avrupa Ekonomi Alanı) ülkelerinde gerçekleÅŸtirildi.

Projenin operasyon aÅŸaması Mayıs 2011’den Mart 2012’ye kadar gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Ulusal yürütme yetkilileri; 1181 kuruluÅŸ içinde 6900 kimyasal madde, 4500 karışım ve 4500 güvenlik bilgi formunu (GBF) denetlemiÅŸtir. Denetlenen firmaların büyük çoÄŸunluÄŸu küçük veya orta büyüklükte firmalardır. Denetlenen firmaların yarısından fazlası sadece alt kullanıcı olmayıp, REACH kapsamındaki, üretici, ithalatçı, distribütör veya Tek Temsilci rollerinden bir veya birkaçına da sahipti.

Toplam denetlenen ÅŸirketlerin %67’sinin bir veya daha fazla REACH veya CLP maddesi ile uyumlu olmadığı görüldü. Uyumsuzluk gösteren konular en yaygın olarak ÅŸöyle sıralanabilir: (ön) baÅŸvuru ihlali (REACH, %8), bildirim (CLP, %15), muhafaza edilmesi gerekli bilginin bulunmaması (%20) ve yetersiz risk yönetimi tedbirleri (%12).

Firmaların sadece %3’ü Güvenlik Bilgi Formu (GBF/MSDS/SDS) bulundurma konusunda yetersiz kaldı. Bununla birlikte, denetlenen firmaların %52’sinin Güvenlik Bilgi Formlarında eksiklikler görüldü. Yüksek oranda kusurlu Güvenlik Bilgi Formu oranına raÄŸmen, denetçiler daha önceki denetimlere kıyasla, GBF’lerde kullanılan formatta ve bulundurulması konusunda geliÅŸme olduÄŸunu gözlemlediler. Bulgular ayrıca, çalışanların %93’ünün Güvenlik Bilgi Formları’ndan ilgili bilgilere eriÅŸiminin olduÄŸunu göstermiÅŸtir. Ancak, uygulamaya bakıldığında gerçek eriÅŸim oranının %79’a düÅŸtüÄŸü görülmektedir.

Güvenlik Bilgi Formlarının kalitesinin arttırılması gereÄŸi ve bildirim ve kayıt yükümlülüklerine uyumunun geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸi bu denetim raporunda da açık olarak belirtilmektedir. Åžüphesiz ki yeni kimyasallar mevzuatlarının karmaşıklığı dikkate alındığında, sektörün bir öÄŸrenme aÅŸamasına geçmesi gerektiÄŸi görülmekte. Bu nedenle, sektör özellikle GBF’ler hakkında uyumluluÄŸun saÄŸlanabilmesi için be alandaki hassasiyet ve kapasitesini arttırmalı olduÄŸu sonucuna varabiliriz.

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ