SEA Yönetmeliği - Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Yönetmeliği Uyum Hizmetleri

“SEA YönetmeliÄŸi - Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması YönetmeliÄŸi, T.C.Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı tarafından, 11 Aralık 2013 tarihinde 28848(Mükerrer) sayı ile Resmi Gazete'de yayımlanmış ve yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girmiÅŸtir. 


Bu yönetmelik ile hedeflenen amaç; AB’nin 1272/2008 sayılı CLP YönetmeliÄŸi ile uyumlaÅŸtırılmasını ve piyasaya arz edilen maddelerin, karışımların ve bazı eÅŸyaların, insan saÄŸlığı ve çevre üzerinde yaratabilecekleri olumsuz etkilere karşı koruma saÄŸlamak ve serbest dolaşımlarını temin etmek üzere sınıflandırılmasını, etiketlenmesini ve ambalajlanmasını saÄŸlamaktır.


Türkiye’de kimyasal sınıflandırma ve etiketleme kriterlerini AB ile uyumlaÅŸtırılması ve BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin GHS sistemine geçiÅŸin ilk adımı olarak da büyük öneme sahiptir.


SEA YönetmeliÄŸi Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan güncellemeler ile sürekli geliÅŸmekte ve güncellenmektedir. Türkiye’deki ilgili resmi kurum tarafından resmi gazetede bu geliÅŸmeler yayınlanarak kimya endüstrisinin uygulaması yasal bir zorunluluk haline getirilmektedir.


SEA YönetmeliÄŸi  kapsamında, kimyasal imalatçıları ve ithalatçılarının yükümlülüklerini kısaca ÅŸöyle sıralayabiliriz;

  • Türkiye’nin Sınıflandırma ve Etiketleme envanterine bildirimde bulunmak. Tek baÅŸlarına madde olarak ya da bir karışım içinde piyasaya arz edilen maddeler için bildirim yapılması gerekmektedir. 
  • Bildirimler Kimyasal Kayıt Sistemi (KKS) isimli elektronik portal üzerinden yapılmaktadır.
  •  Kendi baÅŸlarına ya da bir karışım içinde piyasaya arz edilen maddelerin, ithalat veya üretim tarihinin ilk gününden itibaren 1 ay içinde KKS’den bildirimlerinin yapılması gerekmektedir.
  • Birçok ithalatçımızın, ithal ettikleri kimyasal ürünlere dair bildirim yapma yükümlülüÄŸünde bulundukları bilgileri yurt dışı tedarikçilerinden edinme konusunda sorun yaÅŸamaktadır. Yurt dışı firmaların Türkiye’de atayacakları Yasal Temsilcileri vasıtası ile Ä°thalatçılar adına bildirimde bulunması imkanı saÄŸlanmıştır.

 
SEA YönetmeliÄŸi kapsamındaki yükümlülüklerinize uyum için CRAD firmanıza ÅŸunları saÄŸlamaktadır;

  • Ürünlerinizin SEA’ya uygun sınıflandırılması,
  • Ürünlerinizin SEA’ya uygun etiketlenmesi,
  • GBF/SDS/MSDS' lerinizin SEA’ya uygun hazırlanması,
  • Sınıflandırma & Etiketleme envanterine bildirim yapılması,
  • Tedarikçileriniz tarafından atanmış temsilci olarak adınıza bildirimlerin yapılması


KurulduÄŸu günden günümüze, Türk Kimya Endüstrisine iç ve dış mevzuat uyumu konusunda üstün destek hizmetleri sunan CRAD, SEA YönetmeliÄŸi uyumunuz için de hizmetindedir.
 

HÄ°ZMET TALEP FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ