GERİ DÖNÜŞÜM

Tekrardan değerlendirme imkânı olan fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçtikten sonra ikinci kez hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine dâhil edilmesine geri dönüşüm denir. Geri dönüşüm doğal kaynaklarımızın korunmasını, enerji tasarrufu yapmamızı, atık miktarını azaltmamızı ve geleceğe ekonomiye yardım sağlamaktadır.


Geri Dönüşümü Mümkün Maddeler

·        DEMİR

·        ÇELİK

·        BAKIR

·        ALİMİNYUM

·        KURŞUN

·        PİLLER

·        KÂĞIT

·        PLASTİK

·        KAUÇUK

·        MOTOR YAĞLARI

·        ATIK YAĞLAR

·        ARAÇ LASTİKLERİ

·        BETON

·        RÖNTGEN FİLMLERİ

·        ELEKTRONİK ATIKLAR

·        ORGANİK ATIKLAR

 

1. Nasıl Geri Dönüşüm Yapabilirim?

Piyasada bulunan, kullandığımız her ürün daha sağlıklı ve daha korunaklı muhafaza edilmesi için ambalajlanmaktadır. Ambalaj atıklarını biriktirip, ayrıştırıp geri dönüşümünü mümkün kılabiliriz. Satın aldığımız ürünlerin ambalajlarını ayrı biriktirerek bize en yakın ambalaj atığı konteynera atarak geri dönüşümü başlatabiliriz. Eğer çevrenizde ambalaj atığı konteynırı yoksa belediyelere bildirmelisiniz.


2. Atık Pillerimi Nereye Verebilirim?

Atık pillerin kaynakta ayrı toplanması konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen ve Türkiye’de atık pil konusunda tek yetkili kuruluş olan Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) 2004 yılından beri atık pil toplama çalışmalarını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütmektedir. TAP Derneği internet sitesinden size en yakın pil toplama noktasını bulabilirsiniz. PTT Şubeleri, okullar, üniversiteler, organize sanayi bölgeleri, muhtarlıklar, camiler, marketlerde atık pil toplama noktaları bulunmaktadır.


3. Bitkisel Atık Yağları Nereye Verebilirim?

Yağları lavaboya dökmek çevreye oldukça zararlıdır. Lavabo ve kanalizasyon borularının tıkanmasına neden olmaktadır, atık yağlar ulaştıkları nehirler ve denizlerin suyun hava almasını engelleyecek yağ tabakası oluşturmaktadır. Deniz canlılarının ölümüne sebep olmaktadır. Balıkların yenilmesi takdirinde insanları da tehdit eden sorunlara yol açabilir. Biyodizel yapımında kullanılmış yağlar kullanılmaktadır. Kullanılmış yağları bu kuruluşlara iletmek çevreyi korumamıza yardımcı olacaktır. Atık yağ toplayan bu firmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı internet sitesinden yetkili firmalara ulaşabilirsiniz.

 

4. Atık Elektrikli Ve Elektronik Eşyalarımı (AEEE) Nereye Verebilirim?

Kullandığınız elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde bunları belediyelerin kuracakları atık getirme merkezlerine, üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulacak aktarma merkezlerine veya yeni bir elektrikli ve elektronik eşya satın aldığınızda talep etmeniz halinde benzer özellikteki AEEE’yi elektrik ve elektronik eşya dağıtıcılarına hiçbir ücret ödemeden verebilirsiniz.

 

 

 

İLETİŞİM BİLGİLERİ