CRAD BLOG

TÜRKİYE’NİN REACH MEVZUATINI UYUMLAŞTIRMASI KAPIDA !!!

İçerik ekleme tarihi : 05-08-2014

2006 yılında Avrupa BirliÄŸinde yayımlanmış olan 1907/2006 sayılı REACH Mevzuatının, gerek Avrupa BirliÄŸi katılım süreci gerekse de yurdumuzda kimyasalların daha üst seviyede kontrolü amacıyla Türk mevzuatına uyumlaÅŸtırılması uzun süredir Çevre ve Åžehircilik Bakanlığının gündemindeydi. Bu konu ile ilgili proje 2011 yılında baÅŸlamış ve 2013 yılı sonunda taslak yönetmeliÄŸin hazırlanması ve sosyo ekonomik etki analizi gibi süreçleri tamamlamıştır. 

Son zamanlarda Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel MüdürlüÄŸü Kimyasallar Dairesi BaÅŸkanlığının yaptığı çalışmalardan ve endüstri üyeleri ile paylaÅŸtığı bilgilerden anlaşılmaktadır ki, Türkiye’nin REACH uyumlaÅŸtırılması olan kısaca KKDÄ°K olarak adlandırabileceÄŸimiz Kimyasalların Kaydı, DeÄŸerlendirilmesi, Ä°zni ve Kısıtlanması YönetmeliÄŸi beklenenden daha hızlı devreye girmiÅŸtir. Åžu anda Kimyasallar Dairesinin yapmış olduÄŸu sunumlar ve çalışmalar göstermektedir ki mevzuatın yayımlanması için 2014 yılının sonu veya 2015 yılının ilk yarısı hedeflenmektedir. Mevzuata dair kayıtların gerçekleÅŸtirilmesi için hedeflenen tarihler ise 31 Aralık 2015 – 31 Aralık 2018 arasıdır. Hali hazırda edinilen bilgiler doÄŸrultusunda maddelerin kaydı açısından farklı tonaj bantlarına Avrupa BirliÄŸi uygulamasında olduÄŸu gibi farklı son kayıt tarihleri verilmesi yerine tüm tonajların aynı son kayıt tarihine sahip olması ön görülmektedir. Ä°lgili yetkili otorite tarafından hali hazırda yapılan bilgilendirmelere dayanarak Avrupa BirliÄŸi uygulamasına göre diÄŸer bir farklılığın ise, ön kayıt uygulamasının yerine MBDF (Madde Bilgi DeÄŸiÅŸim Forumu) bildirimi olarak adlandırılan bir bildirimin yapılacağı anlaşılmaktadır.


Avrupa BirliÄŸindeki uygulamasının endüstride yarattığı etkiler göz önünde bulundurulduÄŸunda, ne kadar önemli olduÄŸu aÅŸikâr olan REACH Mevzuatının Türkiye uyumlaÅŸtırılması olan KKDÄ°K YönetmeliÄŸi, endüstrimiz açısından da en maksimum düzeyde dikkate deÄŸer görülmektedir.Bu konudaki edindiÄŸimiz ilk bilgiler aÅŸağıdaki linkte bilgilerinize sunulmuÅŸ olup, daha detaylı ve net bilgiler edindiÄŸimizde siz paydaÅŸlarımız ile tekrar paylaşılacaktır. 


Daha detaylı KKDÄ°K Yönetmelik açıklamaları için lütfen tıklayınız.


Bilgi ve destek için CRAD Uzman ekibi ile temas edebilirsiniz.

 

KKDIK Taslak YönetmeliÄŸi için lütfen tıklayınız....
 

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ