CRAD BLOG

ZARARLI MADDELER VE KARIŞIMLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARI HAKKINDA YÖNETMELİK YAYIMLANDI.

İçerik ekleme tarihi : 16-12-2014

 28848 Sayılı Maddelerin Ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi Ve Ambalajlanması YönetmeliÄŸi’nin 11.12.2013 tarihinde yayımlanmasını takiben, yeni sınıflandırmaların Güvenlik Bilgi Formlarında (GBF/SDS/MSDS) nasıl ve hangi bölümde yer alacağına dair 27092 sayılı Güvenlik Bilgi Formu YönetmeliÄŸinin güncellenmesi beklenmekteydi. Taslak yönetmeliÄŸin hakkında görüÅŸ alınmak üzere yayımlanmasının üzerinden uzunca bir süre geçti. Ve sonunda beklenen, 29204 sayılı ‘’Zararlı Maddelere ve Karışımlara Ä°liÅŸkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik’’ 13 Aralık 2014 tarihinde, Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı tarafından Resmi Gazetede yayımlanmış ve yayımı tarihinde yürürlüÄŸe girmiÅŸtir.


Avrupa BirliÄŸi’nde Güvenlik Bilgi Formları(GBF/SDS/MSDS) hali hazırda yürürlükte olan REACH Mevzuatının revize edilmiÅŸ Ek-II’si olan 453/2010 EC sayılı yönetmelik esasları dikkate alınarak hazırlanmakta. Ülkemizde de bu yönetmelik esasları maruziyet senaryoları hariç, 29204 sayılı ‘’Zararlı Maddelere ve Karışımlara Ä°liÅŸkin Güvenlik Bilgi Formları Hakkında Yönetmelik’’ ile hayata geçirilmiÅŸ oldu.


Yeni YönetmeliÄŸin kritik noktaları ve kapsamı aÅŸağıda bilginize sunulmuÅŸtur;
* Yeni Güvenlik Bilgi Formu YönetmeliÄŸi uyarınca, bir GBF/SDS/MSDS 16 baÅŸlığın yanı sıra yönetmelikte belirtilen 48 alt baÅŸlığı da içermelidir.

* Güvenlik Bilgi Formunun hazırlayıcısının iletiÅŸim bilgileri, yeterlilik belge tarihi ve numarası 16. bölüme yazılmalıdır.


* Güvenlik Bilgi Formu hazırlayıcısı TÜRKAK’tan akredite olmuÅŸ bir belgelendirme kuruluÅŸundan sertifikalı olmalıdır.


* Sertifikaların geçerlilik süresi 3 yıldır. Sınava ve belgelendirmeye yönelik detaylar bu yönetmelikte belirtilmiÅŸtir.


* Piyasaya arz edilen madde veya karışımın Güvenlik Bilgi Formları, tedarikçi tarafından Çevre Åžehircilik Bakanlığının Online Çevre Bilgi Sistemi içerisindeki ilgili bölüm kullanılarak bildirilmelidir.


* Eski Güvenlik Bilgi Formu YönetmeliÄŸi olan 26 Aralık 2008 Tarihli 27092 sayılı ‘’Tehlikeli Maddeler ve Müstahzarlara Ä°liÅŸkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik’’ 1 Haziran 2016 tarihinde tamamen yürürlükten kalkmış olacaktır.


* 29204 sayılı yeni Güvenlik Bilgi Formu (GBF) YönetmeliÄŸinin yayımlandığı tarih itibariyle Güvenlik Bilgi Formu hazırlama yeterlilik belgesine sahip olan kiÅŸiler belgenin geçerlilik süresi sona erene kadar, 26 Aralık 2008 tarihli (27092 sayılı) ‘’Tehlikeli Maddeler ve Müstahzarlara Ä°liÅŸkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik’’ hükümlerine göre Güvenlik Bilgi Formu hazırlayabilirler.

 

* 29204 sayılı yeni GBF YönetmeliÄŸine göre hazırlanan Güvenlik Bilgi Formlarında, 26 Aralık 2008 Tarihli (27092 sayılı) ‘’Tehlikeli Maddeler ve Müstahzarlara Ä°liÅŸkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında Yönetmelik’’ hükümleri uygulanmaz.


Maddeler ve Karışımlar için 26 Aralık 2008 (27092 sayılı) yönetmeliÄŸe göre GBF hazırlanmasının son tarihleri:
Güvenlik Bilgi Formları;
** Maddeler için 1/6/2015 tarihine,
** Karışımlar için 1/6/2016 tarihine kadar


* 26 Aralık 2008 Tarihli ve 27092 mükerrer Sayılı ‘’Tehlikeli Maddeler ve Müstahzarlara Ä°liÅŸkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında YönetmeliÄŸine’’ göre hazırlanabilir.


* 29204 sayılı Güvenlik bilgi Formu YönetmeliÄŸine göre hazırlanan GBF’lerin, “Zararlılık Tanımlanması” baÅŸlığında sınıflandırma ve “BileÅŸim/Ä°çindekiler Hakkında Bilgi” baÅŸlığında bileÅŸim ile ilgili etiket bilgileri; maddeler için 1/6/2015 tarihine, karışımlar için 1/6/2016 tarihine kadar ‘’26 Aralık 2008 (27092 sayılı) Tehlikeli Maddeler ve Müstahzarlara Ä°liÅŸkin Güvenlik Bilgi Formlarının Hazırlanması ve Dağıtılması Hakkında YönetmeliÄŸe’’ göre de verilir.


Yukarıda bahsi geçen yönetmeliÄŸin özet bilgilerine dayanarak, yayımından itibaren 6 aydan kısa bir süre zarfında hali hazırda sertifika sahibi olan Güvenlik Bilgi Formu uzmanlarının yeniden belgelendirilmesi, maddelerin sınıflandırmalarının hesaplanması ve GBF ve etiketlemelerinin yeniden hazırlanması, bununla beraber Bakanlığa güncellenen Güvenlik Bilgi Formlarının bildirimlerinin yapılmasının kolay olmayacağının ve hatta imkânsıza yakın derecede olduÄŸunun altını çizmek isteriz.


CRAD ekibi olarak Kimya Endüstrimize kolaylıklar dileriz.


Ä°lgili Yönetmelik için lütfen tıklayınız...

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ