CRAD BLOG

SEA YÖNETMELİĞİ GÜNCELLENDİ!

İçerik ekleme tarihi : 29-12-2020

Uzun süredir beklenen SEA yönetmeliÄŸi güncellemesi 10 Aralık 2020 tarihinde 31330 (Mükerrer) sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.  

Güncelleme ile gelen kritik noktaları özetlemek gerekirse; 

Teknik Bölümler: 

SEA yönetmeliÄŸinde atıfta bulunan ancak bu süreçte yürürlükten kaldırılan yönetmeliklere (KEK ve Kimyasalların Kısıtlanmasına dair 27092 sayılı eski yönetmelikler vb) yapılan atıfların yerini KKDÄ°K YönetmeliÄŸine yapılan atıflar almıştır. Ayrıca, SEA yönetmeliÄŸinin 2. ve 3. Maddelerinde listelenen ilintili yönetmeliklerin güncel versiyonlarına yapılan referanslar ile güncellenmiÅŸtir.   


SEA yönetmeliÄŸi, REACH ve CLP'nin AB yayın sırasının tersine, yurdumuzda KKDÄ°K YönetmeliÄŸinden daha önce yayınlandığı için, CLP'ye kıyasla SEA YönetmeliÄŸine ek maddelere ve eklere yer verilmesi ihtiyacı doÄŸmuÅŸtu. SEA yönetmeliÄŸi yayınlandığında KKDÄ°K yönetmeliÄŸinin henüz yayımlanmamış olması nedeniyle oluÅŸan boÅŸluklar, SEA yönetmeliÄŸinin Ek-7-8-9-10-11 ile doldurulmuÅŸtu. KKDÄ°K yönetmeliÄŸinin yayımlanmasıyla, bu boÅŸluÄŸu dolduran Ekler (SEA Ek 7-8-9-10-11) gereksiz duruma düÅŸmüÅŸ ve yürürlükten kaldırılmıştır.  


DiÄŸer bir kritik unsur ise çok ufak bir kelimenin 2. Maddeden kaldırılması ile kendisi küçük ancak etkisi büyük bir deÄŸiÅŸikliÄŸe neden olmuÅŸtur. SEA bildiriminin kapsamını belirleyen 2. Maddenin e bendinden “Zararlı” kelimesi kaldırılarak SEA bildirim yükümlülüÄŸünde önemli bir deÄŸiÅŸikliÄŸe neden olmuÅŸtur.  


SEA yönetmeliÄŸinin bir önceki versiyonu, AB CLP'nin 4. ATP'si ile uyumluydu. Bu güncelleme ile CLP yönetmeliÄŸine geçtiÄŸimiz periyodda uyarlanmış olan çeÅŸitli ATP'lerin (5-6-7-8-9-10-11-13) Zararlılık Sınıflandırması ve Ä°letiÅŸimi ilkeleri ve hükümleri anlamında getirdiÄŸi teknik geliÅŸime uyumlaÅŸtırma adımlarının SEA’ya uyarlanması ile AB Çevre Mevzuatı ile daha iyi uyum saÄŸlanması ve eÅŸdeÄŸer bir koruma ve zararlılık iletiÅŸimi saÄŸlanması hedeflenmiÅŸtir. Bu adaptasyon ile beraber SEA yönetmeliÄŸinin Ek 1-2-3-4-5-6'sının güncellenmesi ve ATP'lerin uyarlanması, yüzden fazla maddenin SEA Ek-6'ya eklenmesine ve bazı maddelerin EK 6’da yer alan harmonize sınıflandırılmalarının güncellenmesine sebep oldu.


Bu güncellemenin getirdiÄŸi bir diÄŸer önemli deÄŸiÅŸiklik ise Madde 44 / A’da belirtildiÄŸi üzere, 01.01.2025 tarihi itibarı ile Zehir Merkezi Bildirimi yükümlülüÄŸü getirmesi. 

Sektöre Kritik Etkileri: 
01.01.2023 tarihinden önce piyasaya sürülen maddeler ve karışımlar, SEA için yayınlanan güncellemeden önceki yönetmeliÄŸe göre sınıflandırılabilir ve etiketlenebilir. Bu, 01.01.2023 tarihinden önce piyasaya sürülen madde ve karışımlar için bu tarihe kadar yeniden sınıflandırma ve yeniden etiketleme gerekmeyeceÄŸi anlamına gelir ve sektöre zararlılık iletiÅŸimlerinde uygulanacak yeni kriterler ve uyumlaÅŸtırılmış sınıflandırma için bir geçiÅŸ dönemi süresi vermektedir. 


Åžirketler, ürünlerine olan etkileri açısından güncellemeyi gözden geçirmek için bu 2 yıllık geçiÅŸ dönemi verimli ve efektif bir ÅŸekilde kullanmalıdır. 


Bir kritik güncelleme de, SEA bildirim yükümlülüÄŸünün kapsamı ile ilgilidir. Yakın zamanda yayınlanan bu güncellemeden önce, SEA bildirim yükümlülüÄŸü yalnızca SEA yönetmeliÄŸinin 2. Maddesi uyarınca ‘’zararlı’’ olarak sınıflandırılan maddelere uygulanıyordu. Güncelleme ile 2. maddenin e fıkrasından '' Zararlı '' kelimesinin kaldırılmasıyla birlikte KKDÄ°K kapsamında kayda konu olan maddeler için, zararlı olmasa dahi SEA bildirim zorunluluÄŸu ortaya çıkmıştır. GeçmiÅŸte SEA bildirimi gönderen ÅŸirketler bu güncellemeyi dikkate almalı ve SEA bildirimi yapmayı amaçlayan ÅŸirketler de yeni kapsamı dikkate almalıdır. 


Maddelerin ve karışımların sınıflandırılması için geçiÅŸ hükümlerinde tanımlanan 2 yıllık uygulama döneminin SEA bildirim güncellemeleri için de geçerli olup olmayacağı yasal metinde açık deÄŸildir; ancak elbette ÅŸirketler, uyum boÅŸluÄŸunu en kısa sürede doldurmak için SEA bildirim yükümlülüÄŸüne yönelik bu yeni "kapsam farkını" dikkate almalıdır. 


Madde 44 / A'nın eklenmesi ile zehir merkezine bildirim yükümlülüÄŸü, tüketiciler veya profesyoneller için hedeflenen ürünler arasında herhangi bir ayrım yapılmaksızın 1.1.2025 tarihinden itibaren Endüstriyi etkkisi altına alacak olan önemli bir etkidir. Ancak, sistemin nasıl iÅŸleyeceÄŸi ve bildirim prosedürüne iliÅŸkin daha fazla detayın, Zehir Merkezleri ve bunlara iliÅŸkin bildirimlerin sorumlu makamı olacak SaÄŸlık Bakanlığına ait olduÄŸuna dikkat edilmelidir. Bu nedenle; uygulama tarihi veya ZMB yükümlülüÄŸünün uygulandığı ürün grupları arasında uygulama tarihi gibi konularda daha fazla ayrıntı için bir süre daha beklenmesi gerekebilir. 


Tek kullanımlık çözünebilir bir ambalajda bulunan sıvı tüketici çamaşır deterjanlarına iliÅŸkin (AB) 1297/2014 sayılı ek ÅŸartlar, Madde 36'ya uygulanan deÄŸiÅŸiklikle SEA yönetmeliÄŸine de uyarlanmıştır. 


Güncellemeye diÄŸer olumlu etkileri açısından ele alınacak olursa; ÅŸu ÅŸekilde özetlenebilir; SEA YönetmeliÄŸi, AB CLP ile uyum konusunda artık 1 adım daha ilerledi. Bu, AB CLP sınıflandırma kriterlerinin Türkiye pazarı için de geçerli olması anlamında pratik bir etki saÄŸlayacaktır. AB CLP ile Türk SEA YönetmeliÄŸi arasındaki farklılıklar, zaman zaman gerek iç gerek Küresel endüstri aktörleri için zorluklara neden oluyordu. 


Bir diÄŸer olumlu etki de KKDÄ°K yönetmeliÄŸi kapsamında kayıtlı maddeler ile ilgilidir. Madde, üretici, ithalatçı veya tek temsilci tarafından KKDÄ°K'e göre zaten kaydedilmiÅŸse, bu güncellemeyle deÄŸiÅŸtirilen 41. Maddenin 5. Paragrafında tanımlanan bir SEA bildirimi gerekli deÄŸildir.  

 

Ä°lgili Yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸi için linki takip edebilirsiniz.


CRAD Ekibi; 12 yıldır her zaman olduÄŸu gibi, SEA'nın deÄŸiÅŸtirilen yeni hükümlerine ve Türkiye'deki diÄŸer Kimyasal Kontrol Mevzuatına uymanızı desteklemeye hazır.  


CRAD Ekibi

Uzun Süreli Çözüm Ortağınız 
 

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ