CRAD BLOG

KÄ°MYASALLARINIZIN GÃœVENLÄ°K BÄ°LGÄ° FORMLARI VE 2023 YILINA HAZIRLIKLAR

İçerik ekleme tarihi : 12-05-2022

Kimyasallar hakkındaki resmi kurumların yayımlamış olduÄŸu yasal düzenlemeler çerçevesinde Güvenlik Bilgi Formlarınızı (kısaca GBF, eski kısaltmasıyla MSDS) güncellemeniz gerekebilmektedir. Bu baÄŸlamda 1 Ocak 2023 tarihine hazır duruma getirmeniz gereken önemli güncellemeler bulunmaktadır. Burada bahsedilecek güncellemeler, Türkçe ve AB Bölgesine yapılan GBF’ler için geçerlidir.

Türkçe GBF’ler, 10 Aralık 2020’de yayımlanan, 31330 (Mükerrer) sayılı “Maddelerin Ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi Ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelikte DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında güncellenecektir. Bu güncellemeler ÅŸunları içermektedir;

  • Bazı H kodlarına ait ifadelerinde (zararlılık ifadeleri) deÄŸiÅŸiklikler ve buna baÄŸlı olarak kimyasalın etiket bilgilerinde güncelleme.
  • Bazı P kodlarına ait ifadelerinde (önlem ifadeleri) deÄŸiÅŸiklikler ve buna baÄŸlı olarak kimyasalın etiket bilgilerinde güncelleme.
  • Bazı maddelerin H kodlarında (zararlılık sınıflandırmasında) deÄŸiÅŸiklikler ve buna baÄŸlı olarak kimyasalın etiket bilgilerinde güncelleme.
  • Bazı maddelerin karışımlarda sebep olduÄŸu zararlılığı getirdiÄŸi limitlerde (özel konsantrasyon sınır deÄŸerleri) deÄŸiÅŸiklikler ve buna baÄŸlı olarak kimyasalın etiket bilgilerinde güncelleme.


AB Bölgesi için yapılan GBF’ler, “Commission Regulation (EU) 2020/878” kapsamında güncellenecektir. Bu güncellemeler ÅŸunları içermektedir;

  • Atıfta bulunulan, GBF’nin uyumlu olduÄŸu yasal düzenlemenin adı deÄŸiÅŸecek.
  • GBF’ye yeni baÅŸlıklar tanımlanmıştır, bu baÅŸlıkların eklenmesi ve uygun açıklamanın baÅŸlıklar altında yazılması.
  • Bazı alt baÅŸlıkların isimlendirmesinde deÄŸiÅŸim.
  • Nanoform kimyasalların hazırlanan GBF’lerinde, yasal düzenlemede belirtilen nanoforma özel gerekliliklerin yerine getirilmesi.
  • 1 Aralık 2022’de uygulaması zorunlu olacak, ATP17 güncellemelerinin madde sınıflandırmalarına ve dolayısıyla GBF’lerde uygulanması.
  • AB bölgesi zehir merkezlerine yapılan ürüne özel bildirimler sonucu alınan UFI (Unique Formula Identifier) kodunun, GBF’lere eklenmesi


Ticari akışınız içinde sorun yaÅŸamamanız ve cezai iÅŸlemlere maruz kalmamanız için yasal düzenlemeler takip edilmeli ve kimyasallarınızın GBF’leri, en güncel haliyle pazara sunulmalıdır. GBF’lerinizi hazırlayan kiÅŸilerin bu konuda yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması, en önemli koÅŸuldur.

CRAD, GBF hazırlama hizmetini alanında binlerce GBF hazırlama tecrübesine sahip ekibiyle sunmaktadır. Ek olarak firmanız personelinin GBF hazırlayabilmesi için yetiÅŸtirilmesi ve yetki sahibi olabilmesi amacıyla, nitelikli bir Kimyasal DeÄŸerlendirme Uzmanı olabilmesini saÄŸlayan eÄŸitimleriyle de kalıcı çözümler sunabilmektedir.

 

 

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ