CRAD BLOG

REACH TÜZÜĞÜ'NDE FORMALDEHİT HAKKINDA GÜNCELLEME YAYIMLANDI!

İçerik ekleme tarihi : 28-07-2023

Bu güncelleme, AB pazarına çeÅŸitli eÅŸya ihracatı yapan firmaları birinci derecede ilgilendirmektedir. 14 Temmuz’da, Avrupa Komisyonu, (EC) No 1907/2006 sayılı REACH tüzüÄŸünün, Ek XVII’de güncelleme yaparak, 77 numaralı girdi olarak listeye dahil etti. 


Formaldehit maddesinin kendisinin eÅŸya içinde kullanım miktarı ve Formaldehit’in eÅŸyalardan havaya salınımlarına ait kısıtlamalar tanımlandı. Bu kısıtlamaların uygulanması için son tarihler de yönetmelik içinde verildi. Dileyenler, AB pazarına sundukları eÅŸyalarda, Formaldehit maddesinin kullanımı ve salım miktarı ile ilgili kısıtlamaları, son tarihi beklemeden uygulayabilir. REACH Ek XVII’ye bu kısıtlama koÅŸulunun gelmiÅŸ olması, önümüzdeki yıllarda Türkiye’deki KKDÄ°K Ek XVII’ye de geleceÄŸi anlamını taşımaktadır. Bu baÄŸlamda firmaların kendi iç düzenlerinde gereken önlemleri ÅŸimdiden almaya baÅŸlaması veya planlaması, imalat ve sevkiyatlarının aksamaması için faydalı olacaktır.


Yönetmelik içinde, 1. ve 2. Kısıtlama koÅŸulları kapsamında, eÅŸyalardan salınan Formaldehit miktarının belirlenmesi amacıyla, uygun görülen test yöntemleri de tanımlanmıştır.


Formaldehit maddesine ait yeni kısıtlamalar aşağıdaki tabloda verilmiştir.

Formaldehit

CAS No: 50-00-0

EC No: 200-001-8

ve

formaldehit-salınımlı maddeler

1. Bu yönetmeliğin Ek 14'ünde belirtilen test koşulları altında, bu eşyalardan salınan formaldehit konsantrasyonu aşağıdakileri aşarsa, 6 Ağustos 2026 tarihinden sonra eşyalarda piyasaya arz edilemez:

(a) mobilya ve ahşap esaslı eşyalar için 0,062 mg/m3;

(b) Mobilya ve ahşap esaslı eşyalar dışındaki eşyalar için 0,080 mg/m3.

Bu kısıtlama aşağıdakiler için geçerli olmayacaktır:

(a) formaldehit veya formaldehit salan maddelerin, ürünlerin üretildiği malzemelerde münhasıran doğal olarak bulunduğu eşyalar;

(b) öngörülebilir koşullar altında yalnızca dış mekan kullanımı için olan eşyalar;

(c) Sadece bina kabuğu ve buhar bariyerinin dışında kullanılan ve iç havaya formaldehit yaymayan yapı malzemeleri;

(d) bunlardan salınan formaldehit öngörülebilir kullanım koşulları altında genel halkın maruz kalmasına yol açmadıkça, yalnızca endüstriyel veya profesyonel kullanıma yönelik eşyalar

(e) 72. girişte belirtilen kısıtlamanın geçerli olduğu eşyalar;

(f) Avrupa Parlamentosu ve Konseyi'nin (AB) 528/2012 sayılı Tüzüğü(*) kapsamındaki biyosidal ürünler olan eşyalar;

(g) Yönetmelik (AB) 2017/745 kapsamındaki cihazlar;

(h) Yönetmelik (AB) 2016/425 kapsamındaki kişisel koruyucu ekipman;

(i) 1935/2004 Sayılı Yönetmelik (EC) kapsamında gıda ile doğrudan veya dolaylı olarak temas etmesi amaçlanan eşyalar;

(j) ikinci el eÅŸyalar.

2. Bu yönetmeliğin Ek 14'ünde belirtilen test koşulları altında, bu araçların içindeki formaldehit konsantrasyonu 0,062 mg/m3'ü aşarsa, 6 Ağustos 2027 tarihinden sonra karayolu taşıtlarında piyasaya arz edilemez.

Bu kısıtlama aşağıdakiler için geçerli olmayacaktır:

(a) araçların içindeki formaldehit konsantrasyonu öngörülebilir kullanım koşulları altında genel halkın maruz kalmasına yol açmadığı sürece, yalnızca endüstriyel veya profesyonel kullanıma yönelik karayolu araçları;

(b) ikinci el araçlar.


YönetmeliÄŸe ulaÅŸmak için tıklayınız. 

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ