KKDİK KAYITLARINA DAİR SON KAYIT TARİHİN UZATILMASI GEREKLİLİĞİ HUSUSUNDA GEREKÇE VE YORUMLAR
İçerik ekleme tarihi : 17-10-2023
Yazar: Melih Babayiğit / KDU Eğitmeni-Kıdemli Mevzuat Danışmanı
KKDÄ°K Kayıt verilerinin elde edilmesi kapsamında yeterli yerel kaynak – kapasite olmayışı REACH yönetmeliÄŸi kapsamında derlenmiÅŸ verilerin kullanılmasını ÅŸart kılmaktadır.
Gerek REACH kapsamında derlenen verilerin kullanılması gerek mali açıdan daha iktisatlı olması gerekse de bazı verilerin elde edilmesi için gerekli sürenin mevzuatın kayıt sürelerinden uzun olması nedeniyle REACH verilerinin kullanılması kayıt süresi açısından da en makul seçenek.
Ancak; içinde bulunduÄŸumuz ÅŸu günlerde kayıt için verilen son tarihe 70 gün kalmış olmasına raÄŸmen mevzuata uyum saÄŸlama gayretinde olan yerli üreticiler, sanayiciler ve global kimya endüstrisinin tüm gayretlerine raÄŸmen, veri paylaşımına dair gerek fikri mülkiyet hakları , gerek global siyasi yaptırımlar gerekse de gider paylaşımı gibi konulara takılması nedeniyle tüm ön MBDF bildirimi yapılan maddelerin yaklaşık %10’u kadar madde için Lider Kayıtçılar veri elde edebilmiÅŸ ve Lider kayıt dosyasını sunabilmiÅŸtir.
Bu bilgiler ışığında maddelerin büyük bir bölümü için halihazırda veri saÄŸlanması konusu netleÅŸmemiÅŸ ve Lider kayıtçı adayı çıkmamış dolayısıyla bir kayıt dosyası, tüm iyiniyetli gayretlere raÄŸmen hazırlanamamıştır.
REACH veri sahiplerinin birçoÄŸu AB yerleÅŸik endüstri birlikleri, konsorsiyumlar ya da firmalar olup, bu kurumlar AB yasaları ve bunların kapsamında iÅŸletilen yaptırımlara tabidir. Bu nedenle veri sahibi bu kurumlar AB yasaları gereÄŸi yaptırımlara tabi olan Rusya, Belarus ve bunların ilintili olduÄŸu firmalar ile veri paylaşımına gitmiyorlar. Yurdumuz özelinde düÅŸünüldüÄŸünde bazı endüstrilerin girdilerinin dikkate deÄŸer bir kısmı bu ülkelerden tedarik edildiÄŸi görülmektedir.
Bu çerçevede, mevcut dış ticaret dengesi koÅŸulları açısından rekabetçi tedarik zincirlerinin bu nedenle sekteye uÄŸraması ithalatı ve bunun bir sonucu olarak iç üretim ve ihracatı ciddi ve onarımı güç sıkıntılara sokabilecektir. Bu çerçevede yaptırım uygulanan ülkelere dair veri paylaşımı için bir çözüm ya da politika belirleninceye kadar kayıt tarihinin ötelenmesi kritik öneme haizdir.
Tüm gayretlere raÄŸmen bazı maddelerin veri kaynağı bulunamaması ya da veri sahiplerinin henüz paylaÅŸma koÅŸullarında mutabakat saÄŸlayamamış olması nedeniyle yurt içi madde üreticilerinin de üretime son vermek- ara vermek durumunda kalacağı kaçınılmaz bir gerçektir.
31.12.2023 tarihine kadar kalan süre, birçok global firmanın 2024 için tedarik ve sevk planlaması yapabilmesi ve mevzuat uyumu için gereken giderlerin finansmanı ve ödemesinin gerçekleÅŸtirilmesi için yeterli deÄŸildir. Bugün bir maddenin kayıt koÅŸuları ve veri kaynağı belirlense dahi ortak kayıtçıların kayda davet edilmesi, bu kurumların sayıca oldukça fazla veri paylaşım sözleÅŸme ve bedel ödemelerini icra edebilmesi mümkün deÄŸildir. Bu fiili gerçek firmaları 2024 tedarikleri için paniÄŸe ve belirsizliÄŸe sevk etmektedir.
Gerek iç üreticilerin gerekse de global tedarikçilerin 2024 planlamalarını Türkiye iç ve dış ticareti sekteye uÄŸramadan yapabilmesi için yukarıda sunulan gerekçeler nedeniyle bir kayıt tarihi revizyonu yapılacak ise bunun en geç içinde bulunduÄŸumuz Ekim ayı içerisinde gerçekleÅŸtirilmesi hayati öneme sahiptir. Zira daha sonra yapılacak bir uzatma bazı planlamaların yapılamaması nedeniyle tedarik aksaklıkları ve ticari olumsuz sonuçları engelleyememe riski taşımaktadır.
KKDÄ°K yönetmeliÄŸinin amaçları doÄŸrultusunda insan ve çevre saÄŸlığını daha etkin korumaya yönelik kararların otoritelerce saÄŸlıklı ve güncel veriler kapsamında verilebilmesi ancak tüm paydaÅŸların iÅŸ birliÄŸi içinde ve inisiyatif ve sorumluluk alarak çalışmaları halinde mümkündür. Bu nedenle yetkili otoriteden saÄŸlıklı bir yürütme için yukarıdaki gerekçeler doÄŸrultusunda makul bir süre uzatımı, diÄŸer paydaÅŸlardan da (Veri Sahipleri, Üreticiler, Tedarikçiler, Konsorsiyumlar, Tek temsilci kurum ve KDU bireyler) proaktif ve diyaloÄŸa açık, iyi niyetli iÅŸ birliÄŸi, umudumuz ve beklentimizdir.
Tüm Kimya Endüstrisi ve paydaÅŸlara Mevzuata uyumlu, insan ve çevre saÄŸlığına duyarlı baÅŸarılı çalışmalar dileriz.
Ä°lgili yazının PDF versiyonuna ulaÅŸmak için tıklayınız.