CRAD BLOG

DETERJAN ÜRÜNLERİNİN ETİKETİNDE BULUNMASI GEREKEN TEMEL UNSURLAR

İçerik ekleme tarihi : 16-05-2025

Temel bir kural olarak; Ürün etiketlerinin ürünün piyasa sürüldüÄŸü ülkenin güncel yasalarıyla uyumlu olması gerekmektedir. Bu nedenle, hazırlanan etiketlerin mevzuatsal açıdan güncel ve doÄŸru olması beklenilmektedir.

Deterjanlar, 3 temel yönetmelik kapsamında yer almaktadır. Bunlar;

  • Çevre ve Åžehircilik Bakanlığından, 28848 sayılı, Maddelerin Ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi Ve Ambalajlanması Hakkında Yönetmelik (SEA YönetmeliÄŸi)
  • Gümrük ve Ticaret Bakanlığından, 30314 sayılı, Deterjanlar Hakkında Yönetmelik
  • EÄŸer aerosol formda piyasaya arz ediliyorsa, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından, 31567 sayılı, Aerosol Kaplar YönetmeliÄŸi


Etiketlerin yasal düzenlemelere ve mevzuata uyumluluÄŸu saÄŸlamak için içermesi gereken bilgiler temel unsurları ÅŸunlardır:

1. Üreticinin Adı ve Adresi
Ürünü üreten firmanın adı ve açık adresi, tüketicilerin ürün hakkında bilgi alabilmesi ve gerektiÄŸinde üreticiyle iletiÅŸime geçebilmesi için gereklidir.


2. Ürün Adı ve Markası
Deterjanın ticari adı ve markası ürünün piyasada tanınmasını saÄŸlayan ve tüketiciler tarafından kolayca hatırlanabilen önemli bir unsurdur.


3. Kullanım Alanı
Ürünün hangi amaçla ve nerede kullanılacağına dair bilgiler, tüketicilerin ürünü doÄŸru ÅŸekilde kullanmalarına yardımcı olur.


4. Ürünün Kullanım Talimatı
Deterjanın nasıl kullanılacağına dair detaylı talimatlar, yanlış kullanım sonucu oluÅŸabilecek kazaları ve saÄŸlık sorunlarını önlemeye yardımcı olur


5. Deterjanlar Hakkında Yönetmelik ve eklerinde belirtilen unsurlar
Deterjanlar Hakkında Yönetmelik gereÄŸince, Deterjanlar içinde maddelerin fonksiyonu ve aralık olarak kullanım miktarları
Koruyucu madde isimleri
Alerjen madde isimleri(ağırlıkça %0.01 i geçmesi halinde)
Enzimler,
Dezenfektanlar,
Optik parlatıcılar


6. Benzersiz Formül Tanımlayıcı (UFI Kodu)
Deterjan ürünlerinde UFI (Benzersiz Formül Tanımlayıcı) kodu zorunludur. Özellikle saÄŸlık veya fiziksel zararlılıklar açısından sınıflandırılan karışımlar için UFI kodu gereklidir. UFI kodu, ürünlerin hızlı ve kesin bir ÅŸekilde tanımlanmasını saÄŸlar ve acil durumlarda doÄŸru müdahale yapılabilmesi için kritik bir rol oynar. Bu kod, ürün etiketlerinde ve Güvenlik Bilgi Formlarında (GBF-SDS) yer almalıdır.


7. Sınıflandırma Bilgileri
Ürünün zararlılık sınıflandırması ve etiket unsurları (zararlılık iÅŸareti, uyarı kelimesi, zararlılık ve önlem ifadeleri) Çevre ve Åžehircilik Bakanlığının 28848 (Mükerrer) sayılı Maddelerin ve Karışımların Sınıflandırılması, Etiketlenmesi ve Ambalajlanması Hakkında YönetmeliÄŸine (SEA YönetmeliÄŸi) ait etiketleme kurallarına uyumlu bir ÅŸekilde hazırlanması gerekmektedir. 


8. İçerik Veri Belgesi Bilgisi
Deterjan ürünleri için “İçerik Veri Belgesi” denilen ve hazırlanması zorunlu olan bir belgedir. Bu belgeyi web sitenizde veya dijital olarak ulaşılabilir bir alanda yayınlanması gerekmektedir. Yayınlandığı yerin linki etiket üzerinde olmalı ve “İçerik Veri Belgesi ÅŸu adreste yer almaktadır” ÅŸeklinde belirtilmelidir. Bu zorunluluk; teknik veri belgesi veya güvenlik bilgi formu mevcut olan endüstriyel veya kurumsal deterjanlara ve endüstriyel veya kurumsal deterjanların yüzey aktif maddelerine uygulanmaz.


Bu öÄŸeler, deterjan etiketlerinin tüketici güvenliÄŸini saÄŸlamak ve yasal düzenlemelere uyum saÄŸlamak için gerekli olan temel bilgileri içerir. Etiketlerde yer alan doÄŸru ve eksiksiz bilgiler, tüketicilerin ürünleri güvenli bir ÅŸekilde kullanmalarını saÄŸlar ve olası saÄŸlık risklerini minimize eder. Ayrıca, yasal düzenlemelere uygun etiketleme, üreticilerin yasal sorunlarla karşılaÅŸmasını önler ve ürünlerinin piyasada kalıcılığını garanti altına alır. Bu nedenle, doÄŸru ve eksiksiz etiketleme, hem tüketicilerin güvenliÄŸi hem de üreticilerin yasal uyumu ve cezai iÅŸlemlere maruz kalmasının engellenmesi açısından büyük önem taşır.

Deterjan ürünlerinin mevzuat ile uyumlu etiketlenmesi ve Güvenlik Bilgi Formlarının (GBF-SDS) hazırlanması konularında destek almak için CRAD Kimyasal Risk DeÄŸerlendirme ekibine ulaÅŸabilirsiniz. 
 

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ