CRAD BLOG

KİMYASAL DEĞERLENDİRME UZMANI (KDU) EĞİTİMİNDE TEMEL İLKELER

İçerik ekleme tarihi : 08-03-2024

Bir “Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) Eğitimi” veya “KDU Eğitimi”, KKDİK Yönetmeliği kapsamında kimyasal güvenlik değerlendirmesi yapabilecek ve Güvenlik Bilgi Formu (GBF-SDS-MSDS) hazırlayabilecek yetkinlikte ve nitelikte kişiler yetiştirmeyi amaçlar.

Her eğitim veren kuruluş, bu özellikleri KDU olanlara veya adaylarına sağlayabilecek donanımda mı?

Bu yazımızda, bir KDU eğitiminde ve eğitim veren kuruluşta dikkat edilmesi gereken temel ilkelerden bahsedilecektir.

  • Öncelikle KDU eğitimi verecek bir kuruluşun, 30105 sayılı KKDİK Yönetmeliği’nin Ek-18'inde belirtilen gereklilikleri sağlaması gerekmektedir. Bu bağlamda, “Bakanlık onaylı eğitim kuruluşu” olmalıdır. CRAD, KDU eğitimleri için onaylanan ilk eğitim kuruluşudur.
  • 30105 sayılı KKDİK Yönetmeliği’nin Ek-18'inde belirtilen eğitim konularına ve belirtilen minimum zaman dilimlerine uygun olarak eğitim içeriği hazırlanmalıdır.
  •  Eğitmenin 30105 sayılı KKDİK Yönetmeliği’nin Ek-18'inde belirtilen koşulları sağlaması gerekmektedir.
  • Yönetmelik, eğitim salonunun yeterliliği hakkında bir standart belirlememiştir. Ancak Eğitim salonunun yetişkin eğitimine uygun donanımda, yeterli genişlik ve yükseklikte, masaları geniş, dinlenme alanları içeren ve İş Güvenliği acil durum prosedürleri bulunan nitelikte olması gerekmektedir. CRAD eğitim salonunun ve binanın fotoğraflarına ulaşmak için linki takip edebilirsiniz. 
  • Eğitmenin diksiyonu düzgün ve konuları net ifade edebilecek bir anlatım biçimine sahip olması gerekmektedir. 


Tüm bunların yanında, nazarımızda EN ÖNEMLİSİ; Eğitim veren kişinin bilgi düzeyi ve tecrübesi olmaktadır. 

Eğer eğitmen yeterli bilgi seviyesinde değilse, eğitim katılımcıları yeterli bilgi sahibi olamazlar. Maalesef görmekteyiz ki, bu koşullarda eğitim aldıktan sonra bile sertifika sahibi olunabilmekte ve yetersiz bilgi düzeyiyle KKDİK sürecine uyum sağlanmaya çalışılmaktadır. Elbette, bu durumda Kimyasal Değerlendirme Uzmanı (KDU) sertifikası sahipleri pek çok sorunu çözemiyor, GBF hazırlayamıyor veya hatalı hazırlıyor, KKDİK kayıt sürecini yönetemiyorlar. 

CRAD tarafından düzenlenen KDU Eğitimlerinin eğitmeni Bülent Özdemir hakkında bilgi almak için linki takip edebilirsiniz. 

Sadece CRAD eğitimlerine özel olarak, KDU Eğitmeni Bülent Özdemir tarafından hazırlanmış olan “KDU El Kitabı”,  tüm katılımcılara ücretsiz verilmektedir. Bu kitabı sadece eğitim ve sınav sırasında değil, GBF hazırlarken ve KKDİK sürecinizi yönetirken, sürekli kullanabilirsiniz. KDU El kitabı hakkında daha detaylı bilgi için linki takip edebilirsiniz. 

Sadece CRAD eğitimlerinde 50 adetten fazla klasik soru örneği ve 100 adetten fazla test sorusu örneği yapılmaktadır. Eğitimlerde uygulama yaptırarak öğretme yöntemi benimsenmiştir. Konforlu bir eğitim salonunda, iş hayatınızda da kullanabileceğiniz bilgiler ile nitelikli ve kaliteli bir eğitim için bizlere egitim@crad.com.tr veya ofis telefonlarımızdan ulaşabilirsiniz. 

BAŞVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ