CRAD BLOG

GÃœVENLÄ°K BÄ°LGÄ° FORMU (GBF-SDS) HAZIRLAMADA TEMEL Ä°LKELER

İçerik ekleme tarihi : 08-03-2024

Kimyasal madde veya karışımların zararlılıklarını tanımlamak ve bu zararlılıklara karşılık alınması gereken önlemleri aktarabilmek amacıyla Güvenlik Bilgi Formu (GBF, SDS eski adıyla MSDS) hazırlanır. GBF/SDS/MSDS, mevzuat tarafından belirlenmiÅŸ olan bir format ve içerik ile hazırlanmalıdır. 

Bu yazımızda, GBF hazırlanması için dikkat edilmesi gereken temel ilkelerden bahsedilecektir.

  • Öncelikle kimyasal materyalin çeÅŸidine baÄŸlı olarak, yasal gereklilikler çerçevesinde bir GBF hazırlanma ihtiyacı belirlenmelidir. Bu amaçla, 30105 sayılı KKDÄ°K YönetmeliÄŸi’nin 2. Maddesi incelenmelidir. ÖrneÄŸin, atık haldeki kimyasallar için bir GBF hazırlama zorunluluÄŸu bulunmaz.
  • Ardından, kimyasal materyalin içsel özellikleri ve formül bileÅŸenlerinin zararlılık ve kullanım miktarları baz alınarak, bir GBF hazırlama zorunluluÄŸu olup olmadığı tespit edilmelidir. Bu amaçla, 30105 sayılı KKDÄ°K YönetmeliÄŸi’nin Madde 27’si incelenmelidir.
  • Hangi ülke veya bölge için GBF hazırlanması gerektiÄŸine dikkat edilmelidir. Çünkü bu durum GBF’ler arasında farklılık göstermektedir. Türkiye’de GBF’ler 30105 sayılı KKDÄ°K YönetmeliÄŸi’nin 2.ekine uygun hazırlanmalıdır. AB ülkeleri için 1907/2006 REACH, ek-2 ve günümüzde onun en güncel hali olan “AB, 2020/878” sayılı yasal düzenlemeye uyumlu olmalıdır. ABD, Kanada, Rusya, Çin, Japonya gibi bazı ülkelerde ise GHS’nin farklı versiyonları geçerlidir. Ayrıca bu ülkelerdeki GBF formatı da Türkiye’nin ve AB’nin kullandığı formattan farklıdır.
  • Türkçe GBF’ler için bir Kimyasal DeÄŸerlendirme Uzmanı(KDU) sertifikası sahibi kiÅŸi tarafından hazırlanması zorunluluÄŸu bulunmaktadır. Sertifika bilgileri, GBF’nin 16.baÅŸlığı altında verilmelidir. CRAD tarafından düzenlenen KDU eÄŸitimleri için “EĞİTÄ°MLER” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca, “KDU EÄŸitiminde Temel Ä°lkeler” isimli yazımıza göz atabilirsiniz.


Tüm bunların yanında, nazarımızda EN ÖNEMLÄ°SÄ°; GBF’yi hazırlayan kiÅŸinin bilgi düzeyi ve tecrübesi olacaktır. 

Endüstrimizde görülmektedir ki, Kimyasal DeÄŸerlendirme Uzmanı (KDU) sertifikası olsa bile hazırlanan GBF’lerde ciddi sınıflandırma hesaplaması hataları, format hataları, içeriklerin belirtilmesinde ciddi hatalar ve taşımacılık bilgilerinde hatalar olmaktadır.

GBF’lerdeki hataların etiketlemeye ve taşımacılık evraklarına da yansıması sebebiyle zincirleme hatalara sebep olacaktır. Görmekteyiz ki, bu hatalar bazı durumlarda, özellikle ihracat yapılan ülkelerdeki bağımsız denetleyiciler tarafından tespit edilmekte, ardından büyük maddi cezalara sebep olmaktadır.

Bu maddi cezalar ile karşılaÅŸmadan, firmanızın itibarına zarar gelmeden önce GBF’lerin hazırlanması ile ilgili yasal gereklilikleri karşılayacak önlemleri almanızı öneririz.

CRAD GBF hazırlama Ekibi, sizlere 40 ülkenin yasal düzenlemelerine uyumlu olarak, ülkelerin resmi dillerinde GBF hazırlama hizmeti sunacaktır. GBF Hazırlama Ekibimize gbf@crad.com.tr mail adresinden veya ofis telefonlarımızdan ulaÅŸabilirsiniz. 
 

BAÅžVURU FORMU

İLETİŞİM BİLGİLERİ